17 Nisan 2014 Perşembe

Keneler ve KKKA-Kırım Kongo Kanamalı ateşi












Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA veya Kırım-Kongo Hemorajik AteşKKHAkeneler (özellikle Hyalomma cinsi[1]) yoluyla bulaşan, zoonotik enfeksiyona yol açan birviral hastalıktır.
Evcil ve vahşi hayvanların yanı sıra insanlara da bulaşabilir. Özellikle Doğu ve Batı Afrika'da yaygın olan patojenik virüs Bunyaviridae ailesinin Nairovirüs grubuna bağlı birRNA virüsüdür.
Enfekte olmuş memelilerde klinik hastalık nadir de olsa, insanlarda çoğunlukla ağır geçer ve mortalite oranı %30'dur. Endemik bölgelerde virüs keneler yoluyla bulaştığı için özellikle tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişiler yüksek risk grubundadır.
Pantolonların bacaklarının çoraplarla kıvrılması çok eski zamanlardan bu yana kullanılan bir yöntemdir ancak araziye daima çıkan kişiler için üretilmiş tozluklar da kullanım ve korunma açısından tavsiye edilir.İş bittikten sonra koltuk altı ve kasıklarda kenelerin olmadığının kontrol edilmesi
Kene konusunda çıkartmanın uyumlu kitlerle yapılması,çıkartma işlemi için  Sağlık Personelinin tercih edilmesi,kenenin tahriş edilmeden özellikle ön 2 uzvuyla birlikte çıkartılması ve genel bulaşma önleme kurallarının tüm aşamalarda dikkatle uygulanması çok önemlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder